en / pl

Gotowanie z Beethovenem

koncert nr 4

Wykonawcy

Sinfonietta Cracovia
Jurek Dybał dyrygent
Łukasz Modelski prowadzenie

Program

Wydarzenie muzyczno-kulinarne we współpracy z kawiarnią Żona Krawca/bistro Waszyngton. W programie utwory Beethovena w opracowaniu na orkiestrę smyczkową. Podczas wydarzenia przewidziana jest degustacja potraw mięsnych.

Opis koncertu

WYPRZEDANY (niewielka pula biletów będzie dostępna w kasie na godzinę przed rozpoczęciem koncertu)

Dziś, gdy kuchnia stała się przedmiotem studiów antropologicznych, nikt nie kwestionuje jej roli w kulturze. Szczególnie, że poprzez jadłospis naszych przodków, w tym ludzi sławnych, możemy dowiedzieć się czegoś i o nas samych. Co jadał Beethoven? Jakie miał kuchenne rytuały? Aż tak licznych danych, jak np. w przypadku Chopina czy Prousta, nie mamy. Wiadomo, że uwielbiał kawę – do każdego parzenia miał odliczać skrupulatnie 60 ziarenek… Lubił ryby, makaron z parmezanem, który specjalnie sprowadzał z Włoch, miał być jego ulubionym daniem, a zupą winno-chlebową raczył się podobno co czwartek. Pozostawił też to enigmatyczne zdanie „Tylko człowiek o dobrym sercu może przyrządzić dobrą zupę”. Na wydarzenie kulinarno-muzyczne zapraszają Jurek Dybał i Sinfonietta Cracovia oraz kawiarnia „Żona Krawca”/bistro „Waszyngton”.

Partnerem wydarzenia jest Sinfonietta Cracovia